Hennatatuoinnit – Hetken henna, koko elämän allergia

 

Lyhytaikaiset mustat hennatatuoinnit voivat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja, joten niitä kannattaa välttää. Mustaan hennatahnaan on värin syventämiseksi ja kestävyyden lisäämiseksi lisätty väriaineita, joille voi herkistyä. Herkistymisen seurauksena pahat allergiset reaktiot ovat mahdollisia, esimerkiksi ihon kutina ja punoitus tai ihorakkulat.

 

Kumpi on turvallisempi, hennatatuointi vai oikea?

 

Tähän ei ole olemassa suoraa vastausta. Molempien ottoon voi liittyä terveyshaittoja.

 

Oikeassa tatuoinnissa väriaineet pistetään ihon sisään, jossa ne pysyvät pitkään – tosin osa voi imeytyä elimistöön. Tatuointeihin liittyvistä haitoista ja pitkäaikaisvaikutuksista on melko vähän tietoa. Mahdolliset haitat voivat liittyä terveydelle haitallisiin aineisiin, joita tatuointiväreistä on löydetty, ja puutteelliseen hygieniaan. Yleisimpiä raportoituja haittoja ovat yliherkkyysreaktiot ja tulehdukset. Puutteet hygieniassa voivat johtaa infektioihin (virus, bakteeri, sieni).

 

Hennatatuointi kestää iholla vain tietyn ajan. Luonnon hennalla tehtyjen tatuointien katsotaan olevan melko turvallisia, mutta myös niiden sisältämille aineille voi joku herkistyä. Suurimman riskin aiheuttavat ns. mustat hennatatuoinnit, joihin on lisätty parafenyleenidiamiinia (PPD). PPD on herkistävä aine, joka syventää väriä ja tekee tatuoinnista pitkäkestoisemman. Mustassa hennatatuoinnissa PPD on pitkähkön ajan kontaktissa ihon kanssa ja riski herkistymiselle on suuri. Herkistyminen on elinikäinen ja vakavia allergisia reaktioita voi myöhemmin tulla esimerkiksi hiustenvärjäyksen yhteydessä.

 

Mistä tiedän, milloin on kyseessä hennatatuointi ja milloin musta hennatatuointi?

 

Musta henna on sävyltään tummempaa kuin luonnonhenna. Silmämääräisesti voi olla vaikea erottaa kumpi on  kyseessä. Mustaan hennaan on mahdollisesti lisätty parafenyleenidiamiinia (PPD) värin tummentamiseksi ja sen pysyvyyden parantamiseksi. PPD on herkistävä kemikaali. Jos haluat välttää mustaa hennaa, mutta kuitenkin ottaa hennatatuoinnin, kannattaa asiaa tiedustella tatuoijalta. Jos tatuoija ei tiedä onko kyseessä musta henna vai ei, on mahdollista, että kyseessä on PPD:tä sisältävä musta henna.

 

Nykyisen tiedon mukaan tavallista hennaa pidetään kohtalaisen turvallisena ja sillä tehtyyn hennatatuointiin sisältyy huomattavasti vähäisempi allergiariski kuin mustaan hennaan.

 

Olen kuullut, että musta hennatatuointi saattaa aiheuttaa niin pahan allergian, ettei tatuoinnin ottamiseen jälkeen enää ikinä voi värjätä hiuksiaan?

 

Kyllä, tämä on mahdollista. Mustaan hennaan on mahdollisesti lisätty parafenyleenidiamiinia (PPD). Samaa kemikaalia ja sen johdannaisia käytetään hapettavissa hiusväreissä. Sille voi herkistyä. Herkistymisen riski on suuri mustien hennatatuointien yhteydessä, koska väriaine on pitkään kontaktissa ihon kanssa. Herkistymisen jälkeen seuraava kontakti kyseisen aineen kanssa esimerkiksi hiustenvärjäyksen yhteydessä voi aiheuttaa voimakkaan, jopa hengenvaarallisen allergisen reaktion.

 

On raportoitu tapauksia, joissa ensimmäinen hiusten värjäys on aiheuttanut voimakkaan allergisen reaktion, koska henkilö oli aiemmin ottamansa mustan hennatatuoinnin seurauksena herkistynyt PPD:lle.

 

On tärkeää muistaa, että jos on herkistynyt PPD:lle, herkistyminen säilyy koko loppuelämän. Herkistymisen seurauksena altistuminen PPD:lle hiusten värjäämisen yhteydessä voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. PPD:lle herkistynyt voi myös saada allergisia reaktioita monista muista aineista, jotka ovat rakenteellisesti samankaltaisia PPD:n kanssa. Tällöin puhutaan ns. ristireaktiosta. Tällaisia aineita ovat mm. monet muut hiusvärivalmisteissa käytetyt hiusväriaineet (mm. tolueeni-2,5-diamiini, 2-nitro-p-fenyleenidiamiini, p-aminofenoli), tekstiilivärit ja jopa tietyt lääkeaineet.

 

Lapsillekin tarjotaan hennatatuointeja – onko se turvallista?

 

Lapsilla kannattaa välttää ylimääräistä kemikaalikuormitusta. Ainakaan mustaa hennatatuointia ei voi pitää turvallisena – ei lapselle eikä aikuiselle. Lisäksi tatuoinnin tekijällä ei aina ole tietoa mitä aineita hennatatuoinneissa käytettävä väriaineseos sisältää. Hennatatuoinnit voivat sisältää herkistävien väriaineiden lisäksi myös herkistäviä hajusteita.

Jaa somessa:
Share on FacebookTweet about this on Twitter