Kauniit rakennekynnet voivat tuhota omat

Rakennekynnet ovat viime vuosina yleistyneet. Rakennekynsien valmistusprosessissa käytettävät akrylaatteja sisältävät materiaalit saattavat aiheuttaa terveyshaittoja. Akrylaatit ovat tunnetusti erityisesti ihoa herkistäviä aineita ja voivat johtaa allergisiin ihoreaktioihin. Akrylaateille altistuminen voi iho-oireiden lisäksi aiheuttaa myös mm. hengitystieyliherkkyyttä. Lisäksi rakennekynsien käyttö voi aiheuttaa kynsien kasvuhäiriöitä ja jopa pysyvän kynsien menettämisen.

 

Otin rakennekynnet ja kynnen ympärillä oleva iho punoittaa – mitä teen?

 

Kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Rakennekynsien teossa käytetään monesti erilaisia akrylaattiyhdisteitä (mm. metakrylaatteja). Kovettamattomana ne voivat aiheuttaa iholle joutuessaan ihon herkistymisen ja sen seurauksena allergisen reaktion.

 

Eikös olemassa ole erilaisia tapoja tehdä rakennekynnet – missä käytetään miedoimpia ja kynsille ystävällisimpiä kemikaaleja?

 

Rakennekynnet voidaan tehdä usealla eri tekniikalla. Yleensä ne valmistetaan joko akryyli- tai geelitekniikalla. Näissä molemmissa käytetään kovettamattomia akrylaattiyhdisteitä (yleensä erilaisia metakrylaatteja), jotka ovat herkistäviä kemikaaleja. Jos niitä joutuu rakennekynnen tekoprosessin aikana kovettumattomana iholle, voi se johtaa herkistymiseen ja allergisiin ihoreaktioihin. Akryylitekniikassa rakennekynnet kovettuvat yleensä kemiallisesti. Geelitekniikassa levitetty geeli kovetetaan UV-valon avulla. Paitsi että rakennekynsien valmistaminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita, niiden on raportoitu aiheuttaneen kynsien kasvuhäiriöitä ja jopa pysyvän kynsien menettämisen.

 

On myös mahdollista kiinnittää valmiit tekokynnet omien kynsien päälle käyttämällä liimaa. Käytettävät liimat voivat sisältää syanoakrylaatteja, jotka ovat myös kovettumattomina herkistäviä yhdisteitä. Iholle joutuessaan ne voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Myytävänä on myös valmiita tekokynsiä, joiden pinta on valmiiksi esiliimattu. Ne on helpompi ja mahdollisesti myös turvallisempi kiinnittää, koska riski kovettumattoman liiman joutumisesta iholle vähenee. Tällä tavoin kiinnitettävät kynnet eivät ole niin kestäviä kuin akryyli- tai geelitekniikalla valmistetut rakennekynnet.

 

Olen kuullut, että geelikynsilakatkin saattavat sisältää allergisoivia aineita, pitääkö paikkansa?

 

Kyllä, tietyt geelikynsilakat sisältävät herkistäviä metakrylaatteja. Kovettumattomina ne voivat aiheuttaa ihon herkistymistä, esimerkiksi  joutuessaan iholle lakkauksen yhteydessä, mutta myös hengitysteiden herkistyminen on mahdollista. Kynnelle levitetty geelikynsilakka kovetetaan UV-valolla, minkä jälkeen se ei enää ole reaktiivista.

 

Kuinka usein uskallan käyttää kynsilakanpoistoainetta?

 

Kannattaa lukea kynsilakanpoistoaineen pakkausmerkinnät. Jos siinä on annettu käyttöohjeita, noudata niitä.

 

Ovatko tavalliset kynsilakat turvallisia käyttää? Olen kuullut, että esimerkiksi geelikynsilakka voi aiheuttaa iho-oireita?

 

Kyllä, geelikynsilakatkin voivat aiheuttaa iho-oireita ja allergisia reaktioita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut syksyllä 2014 mediatiedotteen kovettamattomia akrylaatteja sisältävän geelikynsilakan käyttöön liittyvistä mahdollisista allergisista reaktioista. Tiedotteella varoitettiin kuluttajia tuotteen käytön seurauksena mahdollisesti aiheutuvista allergisista ihoreaktioista. ja kehotettiin noudattamaan huolella pakkauksen käyttöohjeita. Tällä hetkellä ko. akrylaattien käyttö on lainsäädännön mukaan sallittu kosmeettisissa valmisteissa. Asiaa kuitenkin käsitellään parhaillaan EU-tasolla.

Jaa somessa:
Share on FacebookTweet about this on Twitter