Kosmetiikan pakkausmerkinnät – tutustu ennen kuin käytät

Tutustu aina kosmetiikan pakkausmerkintöihin ennen käyttöä. Kuva antaa vinkkejä siihen,

mitä tietoja pakkauksesta löytyy.

 

kosmetiikan_merkinnat_final

Pitäisikö minun olla huolissani deodoranteissa olevista alumiiniyhdisteistä?

Alumiiniyhdisteitä käytetään erityisesti antiperspiranteissa, mutta myös joissain deodoranteissa ja muissa kosmeettisissa valmisteissa kuten hammastahnoissa ja huulipunissa. Antiperspiranteissa käytettävät alumiiniyhdisteet vähentävät hieneritystä saostumalla hikirauhasten tiehyeiden suulle ja myös supistamalla näitä tiehyeitä. Deodorantit sen sijaan vähentävät bakteerien määrää iholla ja myös peittävät hienhajua sisältämällään tuoksulla. Pelkät deodorantit eivät vähennä hikoilua. Monesti samassa valmisteessa on yhdistettynä sekä deodorantin ja antiperspirantin ominaisuudet.

Alumiiniyhdisteitä sisältävät kosmeettiset valmisteet voi pääsääntöisesti tunnistaa tutustumalla ainesosaluetteloon, jossa alumiinia sisältävien ainesosien kohdalla on sana ”Aluminum”. Poikkeuksena tietyt sallitut alumiinia sisältävät väriaineet, joista voidaan käyttää ainesosaluettelossa ns. väri-indeksinumeroa (esim. CI 77002). Kannattaa muutenkin tutustua pakkausmerkintöihin turvallisen käytön varmistamiseksi. Esimerkiksi tiettyjen antiperspiranteissa käytettävien alumiiniyhdisteiden käyttö edellyttää pakkausmerkintöihin varoitusta ”Ei saa levittää ärtyneelle tai rikkoutuneelle iholle”. Osalle näistä yhdisteitä on myös asetettu turvallisuuteen liittyen pitoisuusrajoituksia.

Kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea on arvioinut vuonna 2014 alumiinin käytön turvallisuutta kosmetiikassa (SCCS/1525/14). Yksi huolenaihe, joka aika ajoin nousee esille, on alumiiniyhdisteiden mahdollinen yhteys rintasyöpään.  Tutkimukset eivät tue olettamusta, että alumiinia sisältävän kosmetiikan käyttö saattaisi vaikuttaa rintasyöpäriskiin, totesi tiedekomitea arviossaan.

 

Jaa somessa:
Share on FacebookTweet about this on Twitter