Rihkamakorut – Vältä nikkeliä

Bling bling? Kyllä kiitos, mutta älä laita ihollesi nikkelikoruja, jotka voivat aiheuttaa allergian. Rihkamakorujen ostaminen voi siis olla terveydenkin kannalta huono sijoitus. Nikkelille herkistyneitä on Suomessa jo parikymmentä prosenttia nuorista naisista. Suurin osa on herkistynyt korujen, etenkin lävistettävien korujen kautta. Koruista, hakasista tai muista vastaavista liukeneva nikkeli voi tunkeutua ihoon ja aiheuttaa yliherkkyyttä.

 

Millaisista koruista nikkelille altistuminen ja allergisoituminen tapahtuu helpoiten?

 

Allergisoitumiseen liittyy yleensä aina suora ihokosketus. Esimerkiksi sormukset ja korvakorut ovat tyypillisiä altistajia. Erityisesti lävistysten lähellä iho ärsyyntyy helposti.

 

Olen käyttänyt rihkamakoruja monta vuotta, enkä ole saanut niistä mitään allergiaa. Pelotteletteko turhaan?

 

Ihmisten herkkyys erilaisille aineille vaihtelee paljon. Nikkeli on kuitenkin voimakas allergian aiheuttaja ja siksi sitä saa oireita kuitenkin varsin moni. Kukaan ei voi etukäteen tietää, onko herkkä vai ei. Noin joka viides nuori nainen kärsii Suomessa nikkeliallergiasta. On myös mahdollista, että sinä olet ollut onnekas ja koruissasi ei ole sattunut olemaan nikkeliä.

 

Mistä tiedän onko korussa käytetty nikkeliä?

 

Sitä ei voi tietää tekemättä kemiallisia analyysejä. Yksityiselle ihmiselle ne ovat yleensä liian kalliita. Tukes ja Tulli valvovat koruja pistokokein. Apteekeista on myös saatavilla nikkelitestejä.

Nikkeliä ei saa käyttää missään ensiasennuskoruissa (lävistettyihin korviin tai muihin lävistettyihin kehonosiin) ellei koruista vapautuva nikkeli alita tiettyä raja-arvoa. Nikkeliä ei myöskään saa käyttää ihon kanssa suoraan ja pitkäaikaiseen kosketukseen tarkoitetuissa esineissä, jos vapautuvan nikkelin määrä ylittää tietyn raja-arvon. Tällaisia esineitä ovat mm. korvakorut, kaulakorut, rannekorut, nilkkakorut, sormukset sekä rannekellojen kuoret ja muut osat. Myös myyjillä on vastuu näiden rajoitusten noudattamisesta.

 

Voiko rihkamakoruissa olla muita haitallisia metalleja kuin nikkeliä?

 

Myös kadmiumia on joskus löytynyt koruista suuria pitoisuuksia. Kadmium on raskasmetalli, jota on käytetty korujen juotteissa ja seosmetallina. Joskus kuitenkin koruja on suorastaan tehty siitä, silloin kadmiumin pitoisuudet ovat olleet jopa yli 90 %. Aine on hyvin myrkyllinen ja ympäristölle vaarallinen. Ihmisille kadmium ja sen yhdisteet saattavat aiheuttaa syöpää, ja niiden epäillään aiheuttavan perimävaurioita, heikentävän hedelmällisyyttä ja vaurioittavan sikiötä.

Viime vuosina uusien korujen kadmium- ja lyijypitoisuudelle on asetettu rajoitukset. Vastuu näiden rajoitusten noudattamisesta on sekä korujen valmistajilla, maahantuojilla ja myyjillä. Nämä rajoitukset eivät koske koruja, jotka on saatettu markkinoille ennen annettuja rajoituksia eli kadmiumin osalta ennen 10.12.2011 ja lyijyn osalta ennen 9.10.2013. Rajoitus ei koske myöskään ns. antiikkikoruja (valmistettu ennen 10.12.1961).

 

Miten on mahdollista että kadmiumin tapaisesta hyvin myrkyllistä aineesta tehdään koruja?

 

Kadmium kiiltää kauniisti ja se on halpaa. Ehkä korun tekijät eivät tiedä sen vaarallisuudesta tai sitten he ovat piittaamattomia.

 

Myydäänkö Suomessa enää ollenkaan nikkeli- tai kadmiumkoruja?

 

Kyllä Tukesin markkinavalvonta ja Tulli ovat ikävä kyllä niitä löytäneet.

Jaa somessa:
Share on FacebookTweet about this on Twitter