Tiedätkö mitä laitat päähäsi?

 

Suomalaiset, varsinkin naiset, ovat innokkaita hiusten värjääjiä. Suomalaiset värjäävät hiuksiaan toiseksi eniten Euroopassa. Hiusten värjäys ei kuitenkaan ole riskitöntä.

 

 

Hiusvärivalmisteet sisältävät herkistäviä ainesosia, jotka voivat aiheuttaa mm. kosketusallergiaa. Hiusväreissä käytettäviä herkistäviä aineita ovat mm. parafenyleenidiamiini, tolueeni-2,5-diamiini ja resorsinoli. Hiusväreille herkistyminen voi johtaa vakavaan allergiseen yliherkkyysreaktioon värjäyksen yhteydessä tai sen jälkeen. Herkistyminen hiusvärien sisältämille ainesosille on kuitenkin yksilöllistä. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos aiemmin ei ole saanut hiusten värjäyksestä allergista reaktiota, reaktio voi tulla myöhemmin. Väliaikainen musta hennatatuointi saattaa lisätä hiusväreille allergisoitumisen riskiä, koska se sisältää samoja herkistäviä väriaineita kuin hiusvärit. Varmin keino välttää herkistyminen on olla värjäämättä hiuksia.

 

Hiusten värjäystä ei suositella alle 16-vuotiaille.

 

 

 

Voiko hiuksia huoletta värjätä, jos hiusvärit eivät ole koskaan aiheuttaneet allergisia reaktioita?

Hiusten värjäämiseen sisältyy vakavien allergisten reaktioiden riski. Herkistyminen on kuitenkin yksilöllistä. Toiset eivät välttämättä herkisty koskaan, toiset voivat herkistyä nopeasti ja joillain herkistymien voi tapahtua vasta vuosien jälkeen. Se, että hiusvärit eivät ole aiemmin aiheuttaneet allergisia reaktioita, ei takaa etteikö allerginen reaktio voisi ilmaantua jonkin tulevan hiustenvärjäyksen yhteydessä tai sen jälkeen.

 

Altistaako hiusten jatkuva värjääminen allergialle, eli jos olen jo vuosia värjännyt hiuksiani, onko todennäköisempää, että minulle puhkeaa allergia?

Herkistyminen on yksilöllistä ja kaikki eivät herkisty hiusväreille koskaan vaikka värjäisivät hiuksiaan säännöllisesti vuosia. Monet hiusvärivalmisteet sisältävät herkistäviksi tiedettyjä aineita, joten herkistyminen on mahdollista aina vaikka olisi vuosien ajan hiuksiaan värjännyt ilman mitään havaittavia haitallisia oireita. Jos hiustenvärjäyksen yhteydessä tai sen jälkeen tulee ärsytykseen tai allergiaan viittaavia oireita (kirvely, punoitus, kutina, turvotus ym.), älä värjää hiuksiasi jatkossa tai vähintäänkin keskustele asiasta kampaajasi kanssa, jolloin voitte yhdessä miettiä, voisiko hiuksia värjätä tai raidoittaa muunlaisilla aineilla tai muilla tavoin. Hiusvärien aiheuttama allerginen reaktio voi olla vakava.

 

Värjäsin hiuksiani ja päänahkani tuntui olevan tulessa, kun väri oli päässä. Värin poispesun jälkeen päänahkakin palautui normaaliksi. Pitäisikö huolestua?

Voi olla, että kyseessä on ollut jonkinlainen ärsytysreaktio. Joka tapauksessa, jos hiusten värjäyksen yhteydessä tulee oireita, ei hiuksia kannata jatkossa värjätä tai kannattaa ainakin keskustella mahdollisista vaihtoehdoista kampaajan kanssa.

 

Miksi hiusvärit saavat sisältää allergisoivia aineita?

Hiusvärien värien turvallisuutta on arvioitu useasti ja lukuisia väriaineita on kokonaan kielletty ja monien käytölle on asetettu rajoituksia. Vaikka hiusvärien käytöille on asetettu kosmetiikkalainsäädännössä rajoituksia, ne voivat aiheuttaa herkistymisen seurauksena vakavia allergisia reaktioita. Lainsäädäntö edellyttää, että hiusvärivalmisteen pakkausmerkinnät sisältävät varoituksen vakavan allergisen reaktion mahdollisuudesta.

 

 

Onko turvallisempaa värjäyttää hiuksensa kampaamossa kuin värjätä ne itse?


Ei välttämättä. Toki kampaaja on saanut työhönsä koulutuksen. Hänen tulisi tietää kuinka hiusten värjäys tehdään mahdollisimman turvallisesti ja huomioida myös se ettei suurinta osaa hiusvärivalmisteista ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Jos hiuksia värjää kotona, kannattaa tutustua väriainepakkauksessa oleviin ohjeisiin ja varoituksiin. Noudattamalla ohjeita värjäyksen voi tehdä mahdollisimman turvallisesti (mm. käyttämällä suojakäsineitä, noudattamalla vaikutusaikoja ym.). Allergisen reaktion mahdollisuus on kuitenkin olemassa joka tapauksessa. Jos on herkistynyt hiusvärien sisältämille aineille, ei ole sen turvallisempaa värjäyttää hiuksia kampaamossa kuin värjätä ne itse. Molemmista voi seurata voimakas yliherkkyysreaktio.

EU puuttuu kaikenlaisiin asioihin, miksei siis hiusvärien allergisoiviin aineisiin?

Hiusvärejä ja niiden turvallisuutta on arvioitu useaan otteeseen EU-tasolla. Euroopan komissio on useaan otteeseen valtuuttanut Kuluttajien turvallisuutta käsittelevän tiedekomitean (SCCS; Scientific Committee on Consumer Safety), arvioimaan ja antamaan mielipiteen hiusvärivalmisteissa käytettävien hiusvärien turvallisuudesta. SCCS:n mielipiteiden pohjalta kosmetiikan ainesosiin liittyvää kosmetiikkalainsäädäntöä kehitetään jatkuvasti. SCCS:n tekemien arvioiden pohjalta on vuosien varrella kielletty lukuisia hiusvärejä ja monien hiusvärien käytölle on asetettu rajoituksia.

 

Onko turvallisempaa ottaa raitoja kuin värjätä hiuksensa?

Raitoja otettaessa käytetty väri ei ole suorassa kontaktissa päänahan kanssa. Toki jonkin verran väriä voi joutua päänahan kanssa kontaktiin (itse raitojen teon yhteydessä ja/tai värin huuhtelun/pesun yhteydessä), mutta joka tapauksessa huomattavasti vähemmän kuin hiusten värjäyksen yhteydessä.

Jaa somessa:
Share on FacebookTweet about this on Twitter